Pembesaran zakar: 5 perkara yang anda tidak tahu

Sesetengah lelaki akan melakukan perkara di luar kebiasaan untuk cuba dan meningkatkan saiz mereka – tetapi pembedahan tidak semestinya menjadi penyelesaian

1. Zakar purata adalah 5.16inci ketika tegak

Satu kajian 2015 oleh King’s College London dan NHS telah mengumpul panjang dan ukur lilit zakar daripada lebih 15,500 lelaki di seluruh dunia. Puratanya, diukur secara profesional, ternyata adalah 5.16inci (13.1cm) apabila tegak − hanya 5% lebih panjang daripada 6.3inci. Hanya 0.14% mempunyai zakar mikro, ditakrifkan sebagai kurang daripada 3inci.

Banyak daripada data terdahulu mengenai perkara tersebut tidak boleh dipercayai, kerana lelaki cenderung untuk membesar-besarkan cerita.

“Masalahnya ialah kebanyakan kaji selidik meminta kaum lelaki untuk memberi laporan sendiri dan mereka fikir “baik saya tambah satu inci”, kata pakar fungsi seksual Dr Anand Patel.” Juga, lelaki cenderung menjadi mengarut apabila mengukur diri mereka sendiri. ”

“Pada asasnya, setiap lelaki mempunyai zakar berukuran 8-10 inci, suma hanya separuh berada di dalam badan, di belakang testis di perineum.”

Zakar purata adalah 5.16inci ketika tegak

2. Pembedahan pemanjangan tidak akan membuatkan zakar anda yang tegak menjadi lebih panjang

Pembedahan bagi pemanjangan zakar yang paling biasa (menyumbang kepada 99% prosedur di UK) dikenali sebagai penoplasti dan melibatkan pemotongan ligamen yang menyambungkan zakar kepada tulang pubik.

“Ligamen suspensori dan fundiform berfungsi seperti ‘band elastik’ yang menarik zakar kembali di dalam badan apabila anda menjadi lembut selepas kehilangan ereksi,” kata Francis Tilley, pengarah klinik Androfill di London.

“Ligamentolysis atau ‘pembedahan bagi memanjangkan zakar’ melibatkan pemutusan ligamen ini. Apabila anda memutuskan ligamen, tiada apa-apa untuk menarik zakar anda kembali ke dalam badan. Hasilnya adalah bahawa anda akan terjuntai pada panjang sepenuhnya walaupun ketika lembik.”

“Prosedur ini dipasarkan sebagai pembedahan pemanjangan zakar kerana pesakit akan dibiarkan sedikit panjang, tetapi hanya apabila lembik (1-4cm). Pesakit perlu tahu bahawa tiada panjang ketika ereksi telah diperoleh. Satu-satunya kaedah pembedahan untuk mendapatkan panjang ketika ereksi adalah satu bentuk penceraian zakar di mana kepala zakar akan dipisahkan dan tisu baru dicantumkan ke dalam batang zakar.”

Pembedahan pemanjangan tidak akan membuatkan zakar anda yang tegak menjadi lebih panjang

Dr Patel bersetuju. “Lelaki mungkin berasa lebih selesa di dalam bilik persalinan atau menunjukkan pada pasangan mereka, tetapi peningkatan purata dalam panjang lembut yang kelihatan hanyalah sekitar 2cm. Prosedur [Ligamentolysis] tidak disyorkan untuk lelaki yang belum mempunyai apa yang disebut sebagai zakar mikro.”

3. Suntikan lemak bagi meningkatkan ukur lilit membawa risiko

Untuk meningkatkan ukur lilit, lemak daripada bahagian lain pada badan akan disuntik secara automatik di sepanjang zakar, tetapi terdapat risiko.

“Lemak tidak selalunya akan kekal di sepanjang zakar dan akan tersimpan di tempat-tempat yang sedikit berbeza, jadi anda boleh berakhir dengan zakar yang sedikit berbonjol,” Dr Patel memberi amaran.”Sebagai tambahan kepada risiko jangkitan, dan juga lebam setempat serta kehilangan sensasi, zakar mungkin tidak kelihatan sepertimana yang dijangkakan oleh pesakit”

“Kami biasanya akan cuba untuk menasihatkan pesakit untuk menghindarinya dan sebaliknya mendekatkan mereka ke arah penggunaan pengisi seperti Juvederm, yang biasanya digunakan untuk pembesaran bahagian pipi atau rahang,” tambah Tilley.” Pesakit yang menggunakan pengisi penebalan zakar cenderung untuk mendapat hasil yang hebat. Prosedur ini tidak traumatik dan boleh dibalikkan kembali jika perlu”

4. Kebanyakan lelaki tidak perlukan pembedahan

Satu perkataan: ketidakyakinan.
Penyelidikan daripada Kings College /NHS menyatakan bahawa 85% wanita gembira dengan saiz zakar pasangan mereka – namun 45% lelaki masih inginkan alat mereka lebih besar. Sama seperti infantilisasi telah menyebabkan ramai wanita mula mencukur dan menjalani labioplasti, manakala semakin ramai lelaki pula sangat dipengaruhi oleh pornografi.

“Zakar yang bukan-bukan adalah seperti kesan khas dalam filem James Bond − mustahil untuk dicapai,” kata Dr Patel.” Kebanyakan lelaki yang bimbang tentang saiz zakar mempunyai zakar yang normal, mereka hanya mempunyai salah tanggapan mengenai hal itu. ”

Kebanyakan lelaki tidak perlukan pembedahan

“Sesetengah lelaki berasakan bahawa mereka memerlukan pembedahan zakar untuk tujuan fungsian,” jelas Tilley.” Dalam beberapa kes, ini bermakna mereka mempunyai zakar yang nipis yang mereka rasa tidak berapa padan dengan pasangan mereka semasa hubungan seksual.

“Satu lagi, mereka mungkin sudah berpisah dengan kekasih mereka dan mahu meningkatkan keyakinan. Sesetengah lelaki menjadi sangat terjejas apabila kekasih pada masa ini atau bekas kekasih telah mengatakan sesuatu yang negatif kepada mereka tentang zakar mereka dan ia terlekat”

5. Terapi seksual mengalahkan pembedahan dalam banyak kes

Wahai lelaki, ingat ini: zakar yang lebih besar tidak semestinya akan menjadikan anda seorang kekasih yang lebih baik. Panjang dan ukur lilit bukanlah pengganti kepada keintiman, empati dan pemahaman yang mendalam yang menjadi tarikan kepada pasangan anda

“Saya akan melabur dalam terapi seksual daripada penoplasti dan terdapat banyak perkara di Internet tentang bagaimana lelaki yang memiliki zakar mikro sangat berjaya dengan wanita,” kata Dr Patel.” Cumbu-cumbuan itu menjadi lebih hebat..”

CUBA TITAN GEl

titan gel makaysia

Jika anda sedang mempertimbangkan pembedahan pembesaran zakar, maka pastikan anda mendapatkan nasihat dan kaunseling yang lebih baik terlebih dahulu, daripada pakar urologi yang disahkan yang pakar dalam pembedahan zakar.

“Kebanyakan klinik-klinik di UK tidak menyediakan kaunseling atau penilaian psikologi formal yang mencukupi, terutamanya mengenai pendekatan seperti pembedahan,” kata Tilley.

“Bagi pemindahan lemak dan ligamentolysis (pemanjangan), kami mempunyai tempoh berehat yang wajib selama dua bulan dan semua pesakit perlu berjumpa dengan pakar terapi seksual sebelum menjalani pembedahan.

“Di Klinik Androfill, kami cuba untuk menghalang pesakit daripada terus memilih kaedah pembedahan dalam pembesaran zakar. Pesakit harus terlebih dahulu cuba menggunakan pendekatan kurang invasif seperti alat pemanjang zakar misalnya Jes Extender untuk pemanjangan, atau pengisi yang berasaskan asid Hyaluronic untuk ketebalan.”

NASIHAT KESIHATAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment