Cara Meningkatkan Tahap Testosteron Secara Semula Jadi: 4 Suplemen Terbaik untuk Meningkatkan Tahap Testosteron

Penggalak testosteron (atau T-Boosters) adalah suplemen yang digunakan oleh pembina-pembina badan untuk meningkatkan prestasi senaman, pemulihan, dan keupayaan tubuh badan untuk menghasilkan otot-otot yang besar. T-Boosters biasanya diperolehi daripada herba-herba dan bahan-bahan semula jadi yang lain, jadi ia secara umumnya selamat digunakan dalam persaingan (oleh kerana usaha wajar anda sendiri). Apa jenis lelaki di muka bumi ini yang tidak mahukan testosteron lebih?

Ramai orang menyedari fungsi dan faedah-faedah menambah penggalak testosteron dengan rejimen latihan masing-masing, jadi suplemen ini menjadi semakin popular. Populariti penggalak testosteron bermula apabila banyak kajian mendedahkan kebahayaan steroid anabolik; iaitu satu lagi produk yang diketahui ramai untuk mendorong pengeluaran semula jadi testosteron. Penggalak testosteron sangat disyorkan oleh pakar kecergasan serta profesional perubatan bukan sahaja untuk lelaki yang ingin badan yang gagah perkasa, tetapi untuk sesiapa sahaja yang bertujuan untuk menjadi lebih sihat juga.

Apa Itu Penggalak Testosteron?

Terdapat dua jenis penggalak testosteron, iaitu suplemen semula jadi dan sintetik. Steroid anabolik yang berada di bawah kategori sintetik sudah lama diketahui untuk menghasilkan keputusan yang positif serta uga kesan sampingannya yang buruk. Ini disebabkan oleh semakin banyak pembina badan dan atlet kini menggunakan penggalak testosteron yang lebih selamat.

Mengapa Anda Perlu Mencuba?

Secara terus terang, ia adalah cara yang terbaik untuk meningkatkan testosteron anda secara semula jadi. Tidak seperti steroid, mereka tidak mempunyai kesan sampingan dan tidak menghauskan paras T anda selepas anda berhenti mengambilnya – kerana siapa yang mahukan buah zakar yang kecil? Atau lebih teruk – ‘tetek nasi lemak’.

Untuk menukar ini, anda perlu memilih penggalak testosteron semula jadi, yang akan memberi peluang terbaik kepada anda serta mendapat faedah yang paling banyak di samping mengekalkan status anda.

Berikut adalah lima makanan penggalak testosteron terbaik.

1. Vitamin D

Vitamin D adalah vitamin larut lemak yang dihasilkan dalam kulit apabila terdedah kepada cahaya matahari.

Bentuk aktifnya berfungsi sebagai hormon steroid dalam tubuh.

Pada masa kini, sebahagian besar orang mempunyai sedikit pendedahan kepada cahaya matahari, mengakibatkan tahap vitamin D yang rendah atau kekurangan.

Dengan meningkatkan tahap vitamin D anda, anda boleh meningkatkan testosteron dan meningkatkan tahap kesihatan lain yang berkaitan, seperti kualiti sperma.

Satu kajian menjumpai hubungan antara kekurangan vitamin D dan testosteron rendah. Apabila peserta menghabiskan lebih banyak masa di bawah cahaya matahari, tahap vitamin D mereka bertambah, lalu tahap testosteron mereka juga bertambah (8).

Dalam kajian selama setahun, 65 lelaki dibahagikan kepada 2 kumpulan. Sesetengah daripada mereka mengambil 3,300 IU vitamin D setiap hari. Kadar vitamin D kumpulan tambahan meningkat dua kali ganda dan tahap testosteron mereka meningkat sebanyak 20%, dari 10.7 nmol / l kepada 13.4 nmol / l.

Untuk mendapatkan lebih banyak vitamin D, tingkatkan pendedahan cahaya matahari anda. Anda juga boleh mengambil sekitar 3,000 IU vitamin D3 setiap hari dan makan lebih banyak makanan kaya vitamin-D.

2. Halia

Halia adalah suatu bahan rumah yang biasa yang telah memainkan peranan dalam ubat alternatif selama berabad-abad.

Ia mempunyai banyak manfaat kesihatan, dengan penyelidikan yang kuat menunjukkan ia boleh mengurangkan keradangan dan mungkin meningkatkan tahap testosteron.

Beberapa kajian mtikus telah mendapati halia mempunyai kesan positif terhadap tahap testosteron dan fungsi seksual. Dalam satu kajian selama 30 hari, para penyelidik mendapati halia meningkatkan testosteron dan hormon luteinizing dalam tikus diabetik.

Dalam kajian lain, paras testosteron tikus hampir dua kali ganda. Kajian ketiga menemui peningkatan yang lebih tinggi dalam testosteron apabila mereka menggandakan jumlah halia mereka memberikan tikus (16, 17).

Dalam salah satu daripada beberapa kajian manusia, 75 lelaki yang tidak subur diberi suplemen jahe setiap hari. Selepas tiga bulan, mereka mengalami peningkatan 17% dalam tahap testosteron dan tahap hormon mereka sebanyak dua kali ganda.

Apabila mengukur kesihatan sperma, penyelidik mendapati beberapa penambahbaikan, termasuk peningkatan sebanyak 16% dalam jumlah sperma.

Walaupun masih hari awal dalam penyelidikan mengenai halia dan testosteron, makan halia sangat selamat dan memberikan banyak manfaat kesihatan lain.

3. Titan Gel

Titan Gel adalah suatu suplemen yang meningkatkan testosteron untuk lelaki, yang direka khusus untuk membantu meningkatkan saiz zakar, dan juga libido. Tidak seperti banyak penggalak testosteron, ini direka khusus untuk mereka yang ingin meningkatkan saiz zakar dan kekuatan ereksi, dan bukan sekadar libido.

Mereka menyatakan bahawa saiz zakar anda akan bertambah sebanyak 4sm dalam masa sebulan. Titan Gel berfungsi dengan meningkatkan kecekapan tisu tisu di zakar anda. Corpora cavernosa dan corpus spongiosum terutamanya bertanggungjawab untuk saiz zakar anda.

Oleh itu, Titan Gel berfungsi dengan melakukan perkara-perkara berikut:

  1. Memperbaiki penyerapan nutrien kerana peningkatan aliran darah, serta kecekapan tisu. Apabila sel-sel di dalam tisu berkembang, ia akan membuat pembesaran zakar anda.
  2. Titan Gel meningkatkan saiz dan jumlah ruang yang diperluaskan. Akibatnya, zakar anda perlu menjadi lebih besar. Kesan akan hilang apabila suplemen berhenti digunakan.

4. Zink

Dikenali sebagai afrodisiak, zink adalah mineral yang penting dan terlibat dalam lebih daripada 100 proses kimia dalam tubuh badan.

Seperti vitamin D, tahap zink di dalam badan telah dikaitkan dengan paras testosteron.

Satu kajian yang mengukur hubungan ini mendapati bahawa menyekat pengambilan zink daripada makanan menurunkan tahap testosteron dalam lelaki yang sihat. Seperti yang dijangkakan, suplemen zink untuk lelaki kekurangan zink juga meningkatkan tahap testosteron mereka.

Kajian lain mengukur kesan zink pada lelaki yang tidak subur dengan paras testosteron yang rendah atau normal.

Para penyelidik mendapati manfaat penting bagi mereka yang mempunyai tahap yang rendah, termasuk peningkatan testosteron dan jumlah sperma. Walau bagaimanapun, mereka tidak mendapat apa-apa faedah tambahan untuk lelaki yang mempunyai paras normal.

Dalam pergustian elit, pengambilan zink setiap hari juga membantu mengurangkan penurunan paras testosteron berikutan rejimen latihan intensiti tinggi selama 4 minggu..

Berdasarkan kajian ini, zink dapat membantu meningkatkan tahap testosteron jika anda mempunyai testosteron yang rendah atau kekurangan zink. Penggambilan zink juga nampaknya berguna jika anda berjuang untuk pulih daripada latihan intensiti tinggi.

NASIHAT KESIHATAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment